top of page
JD Science logo

Chemické pokusy

i

Skvělé domácí chemické pokusy

Původním záměrem společnosti jdScience, dříve Jacob Chemistry, bylo přinášet skvělá videa o zajímavých chemických pokusech. Tento záměr dále trvá a na naší stránce najdete mnoho pokusů, které si můžete vyzkoušet i sami doma.

 

Gumové vajíčko

Naším zcela nejoblíbenějším domácím pokusem je Gumové vajíčko. Jde o pokus, ke kterému potřebujete jen syrové vajíčko a ocet. Když vajíčko necháte po 24 hodin v octu, skořápka se rozloží a vajíčko tak zůstane pružné.

 

Barevné obrazce

Dalším z oblíbených domácích chemických pokusů jsou Barevné obrazce. Pro provedení tohoto kouzla budete potřebovat jen mléko, barvivo a tekuté mýdlo. Když různé barvy nanesete do mléka na sebe a potom doprostřed přikápnete kapku mýdla, budete překvapeni.

 

Samonafukovací balónek

Pokus Samonafukovací balónek je spíše pro menší, ale nadchnout může i zkušeného chemika. Když do balónku nasypete jedlou sodu, do nádoby dáte ocet, balónek navléknete na hrdlo nádoby a obsah vysypete do octa, balónek se začne sám nafukovat díky chemické reakci.

 

Jar a pepř

Pokus Jar a pepř je velmi podobný Barevným obrazcům. Je však o něco méně působivý. Funguje na stejném principu jako již zmíněný předchozí pokus. Stačí do vody nasypat pepř a prstem namočeným v saponátu se dotknout hladiny. Uvidíte, co se stane.

 

Další již brzy

Další skvělé pokusy vám přineseme již brzy. Doufáme, že se vám budou líbit. Pokud máte nějaký nápad na zajímavý pokus, neváhejte nám napsat. Vysvětlení k jednotlivým pokusům najdete vždy na odkazované stránce.

Náš tip

Dále čtěte

bottom of page